fbpx

Τα οφέλη μιας δίαιτας πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας

Αν ένας ειδικός στην απώλεια βάρους ερωτηθεί ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος γρήγορα και με ασφάλεια, η απάντηση θα είναι «η δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας».
Οι δίαιτες πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας, που συστήνονται τόσο από το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) όσο και από το NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αρτιότητας), χρησιμοποιούνται επιτυχώς σε όλο τον κόσμο επί 50 και πλέον χρόνια. Αυτή η παρουσίαση εξηγεί τα πολλά οφέλη μιας δίαιτας με λίγες θερμίδες.
Τι είναι όμως ακριβώς μια δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας;
Μια δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες συνδυάζει τη μέγιστη κατανάλωση 1.000 θερμίδων ημερησίως. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ας ληφθεί υπόψη ότι για τη διατήρηση βάρους (δηλαδή για να μην υπάρχει αυξομείωση βάρους), οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 2.000 και 2.500 θερμίδες την ημέρα αντιστοίχως. Στο πλαίσιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας, κατά την οποία η πρόσληψη θερμίδων είναι εξαιρετικά μειωμένη, θα διαπιστώσετε την ταχεία απώλεια βάρους (πολύ πιο σύντομα από την απλή περικοπή και καταμέτρηση θερμίδων). Η απώλεια 20 κιλών μέσα σε τρεις μήνες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Το επιπλέον όφελος που θα έχετε από τα προϊόντα hpdiet στο πλαίσιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι ότι δεν χρειάζεται να ασχολείστε ιδιαίτερα με την καταμέτρηση θερμίδων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πολύ απλά να ακολουθείτε το δικό σας πρόγραμμα hpdiet, το οποίο μπορεί να υποκαθιστά στο 100% τα ημερήσια γεύματά σας ή να περιλαμβάνει κάποιο γεύμα με λίγους υδατάνθρακες από το εύχρηστο πρόγραμμα γευμάτων μας. Δεδομένου ότι οι μη-υγιεινές τροφές εκλείπουν από την εξίσωση της διατροφής σας, μπορείτε να συνεχίσετε με την καθημερινότητά σας χάνοντας βάρος, και θα δείτε να πετυχαίνετε τον στόχο σας.
Δίαιτες πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας και Ιατρική
Γιατροί πολλών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την απώλεια βάρους και την παχυσαρκία ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους προς τη λύση μιας δίαιτας πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας. Ο δρ Hilary Jones, ο έγκριτος γιατρός που εμφανίζεται σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της Μεγάλης Βρετανίας, έχει μιλήσει συχνά για τα πλεονεκτήματα αυτής της δίαιτας . Αυτές οι δίαιτες επιλέγονται από γιατρούς για περισσότερα από 50 χρόνια και θεωρούνται ότι είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Αν σκέφτεστε τη λύση μιας τέτοιας δίαιτας, ενδείκνυται να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες αυτού του είδους οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες, όπως λόγου χάρη οι έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν ή παιδιά κάτω των 18 ετών.
Τα οφέλη για την υγεία
Οι δίαιτες πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να έχουν τεράστια πλεονεκτήματα για την υγεία. Δεν εξασφαλίζουν μόνο γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους, αλλά επιπλέον μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία, οι οποίοι συνδέονται με την παχυσαρκία και το περιττό βάρος.
Αν είστε παχύσαρκοι (αν ο BMI[2] είναι 30+), τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθειες, συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, εγκεφαλικό και οι πόνοι σε αρθρώσεις και μυς.
Τα πλεονεκτήματα της απώλειας βάρους για την υγεία μέσα από ένα πρόγραμμα πολύ χαμηλής θερμικής αξίας, χώρια από τη μείωση του κινδύνου να εμφανίσετε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, είναι επίσης και η μείωση των συμπτωμάτων που έχετε ήδη εμφανίσει. Σύμφωνα με εκτενείς αναφορές, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει προϋπάρχοντα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, καθώς επίσης και να αμβλύνει πόνους των αρθρώσεων και μυών.
Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ισχυρίζονται ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αντιστρέψει τα σημάδια του γήρατος. Επιπλέον, η γρήγορη και ασφαλής απώλεια βάρους στο πλαίσιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων αυξάνει τις πιθανότητες διατήρησης βάρους μακροπρόθεσμα.
Πλεονεκτήματα και για την τσέπη σας!
Θα διαπιστώσετε ότι θα χάνετε βάρος γρήγορα. Δεδομένου ότι τα γεύματα σας θα προέρχονται ως επί το πλείστον από το πρόγραμμα hpdiet, δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα σε άλλες τροφές που τρώγατε άλλοτε. Το σούπερ μάρκετ και όταν παραγγέλνετε για να φάτε κοστίζει, κι αν σε αυτά προσθέσετε και όλες τις λιχουδιές που θα αγοράζατε (κεκάκια, σοκολατίτσες, τσιπς, κ.λπ), θα δείτε ότι θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα για τη διατροφή σας. Επίσης, με το πρόγραμμα hpdiet δεν θα χρειαστεί να παρευρίσκεστε σε εβδομαδιαίες συναντήσεις ή να αγοράζετε ειδικά περιοδικά. Ουσιαστικά, με τη hpdiet κερδίζετε χρόνο και χρήμα.
Οι δίαιτες πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη
Με το πρόγραμμα hpdiet μπορείτε να «σπάσετε» τελείως τα πρότυπα και τις συνήθειες διατροφής που είχατε άλλοτε και σας οδήγησαν στο περιττό βάρος. Θα μπορέσετε να κάνετε μια καινούρια αρχή και να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες διατροφής. Μόλις φτάσετε το βάρος που θα έχετε θέσει ως στόχο και αρχίσετε να τρώτε πάλι κανονικό φαγητό, θα το πλησιάζετε χωρίς φόβο και με σύνεση, διατηρώντας έτσι το καινούριο βάρος σας.
Ανάμεσα στις δικαιολογίες που όλοι έχουμε συχνά συμπεριλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι είμαστε πολυάσχολοι/αγχωμένοι και δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος. Είναι αλήθεια ότι τον 21ο αιώνα διαθέτουμε λιγότερο χρόνο συγκριτικά με άλλοτε στη μαγειρική και στην κατανάλωση υγιεινών τροφών. Εδώ ακριβώς όμως είναι το μυστικό μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων όπως η hpdiet… «προσθέστε μόνο νερό» ή «απλώς ζεστάνετε» είναι κατά πάσα πιθανότητα οι ΠΙΟ γρήγορες, απλές και εύκολες οδηγίες/συνταγές που καλείστε να ακολουθήσετε. Τα μιλκσέικ μας, τα γεύματά μας, οι σούπες μας και οι μπάρες της εταιρείας μας εξασφαλίζουν μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή και όλα τα προϊόντα είναι έτοιμα για κατανάλωση μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεχάστε κατσαρόλια και τηγάνια, πλύσιμο και νεροχύτη και χρησιμοποιήστε αυτό τον χρόνο για τον εαυτό σας.
Με ένα πρόγραμμα διαίτης hpdiet θα επικεντρωθείτε 100% στη γρήγορη απώλεια βάρους και όχι στο φαγητό.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν περιττό βάρος επειδή παίρνουν περισσότερα ‘καύσιμα’ (δηλαδή τροφή και ποτά), που υπολογίζονται σε κιλοθερμίδες, από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός τους. Το πλεονάζον καύσιμο αποθηκεύεται υπό τη μορφή λίπους. Το λίπος συνήθως αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα, σε περιοχές όπως οι γλουτοί, οι μηροί και η μέση, γύρω από τα ζωτικά μας όργανα –μέχρι εδώ όλα είναι γνωστά!
Όταν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος, η επιλογή της μεθόδου απώλειας βάρους συνήθως βασίζεται σε τρία κριτήρια:
  1. να χάσουμε κιλά με ασφάλεια
  2. να χάσουμε κιλά γρήγορα
  3. να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας μετά τη δίαιτα
Η δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας hpdiet  πληροί και τα τρία κριτήρια.
Αφού αποσαφηνίστηκε ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι προφανώς ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, η δίαιτα hpdiet συνδυάζει τη διαδικασία  που  τόσο πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να χάσουν βάρος γρήγορα και με ασφάλεια με το δικό μας πρόγραμμα.
Όταν τρώμε κανονικό φαγητό, το οποίο συνήθως περιέχει πολλούς υδατάνθρακες (όταν δηλαδή δεν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα δίαιτας απώλειας βάρους), το σώμα μας παράγει ενέργεια μετατρέποντας τις κιλοθερμίδες στον οργανισμό μας. Σε αυτή τη διαδικασία παράγεται γλυκόζη, η οποία αποθηκεύεται υπό τη μορφή γλυκογόνου. Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας, τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό μας εξαντλούνται λόγω της δραστικής μείωσης της πρόσληψης κιλοθερμίδων και υδατανθράκων. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας δίαιτας, το σώμα μας θα αντλήσει αυτόματα την ενέργεια που χρειάζεται απευθείας από τα αποθέματα λίπους (γλουτούς, μηρούς, μέση, κ.λ.π). Με λίγα λόγια, όταν ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας, το σώμα μας εξαντλεί, ή «καίει», με φυσικό τρόπο το λίπος που ήδη διαθέτουμε (και γι’ αυτό χάνουμε βάρος τόσο γρήγορα).
Το σώμα μας συνήθως εξασφαλίζει ενέργεια από τρία σημεία: από τις κανονικές τροφές που καταναλώσαμε πρόσφατα, από το γλυκογόνο και από τα υπάρχοντα αποθέματα λίπους. Το πρώτο σημείο από το οποίο ο οργανισμός μας θα αναζητήσει ενέργεια είναι ότι καταναλώσαμε προσφάτως. Αν ακολουθούμε μια δίαιτα πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας, σημαίνει ότι δεν καταναλώνουμε συνηθισμένες τροφές (για παράδειγμα, υδατάνθρακες) κι έτσι το σώμα μας θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού για να εξασφαλίσει ενέργεια. Το γλυκογόνο είναι ο επόμενος σταθμός αναζήτησης ενέργειας, δεδομένου ότι είναι ένα είδος σακχάρου που αποθηκεύεται στο συκώτι και τους μυς. Περίπου τρεις μέρες μετά την έναρξη της δίαιτας, οι αποθήκες γλυκογόνου θα εξαντληθούν και ο οργανισμός μας θα αρχίσει να αντλεί ενέργεια απευθείας από τα αποθέματα λίπους. Με το πρόγραμμα hpdiet  θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Κατά συνέπεια, θα εξαντλήσετε τα αποθέματα λίπους χωρίς καν να προσπαθήσετε.
Συντηρούμαστε κυριολεκτικά από το δικό μας λίπος, χάνοντας έτσι βάρος γρήγορα και αποτελεσματικά. 
Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι πραγματικά κάτι πολύ θετικό. Εξασφαλίζει ότι τα αποθέματα λίπους του οργανισμού μας καίγονται γρήγορα και αποτελεσματικά, και ότι χρησιμοποιούνται ως ενέργεια, κι έτσι έχουμε όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε για την καθημερινότητά μας. Πέρα όμως από τη γρήγορη απώλεια βάρους που θα διαπιστώσουμε στη διάρκεια της δίαιτας, θα νιώσουμε και ένα αίσθημα έντονης ενέργειας, μια ευφορία (ευδαιμονία) και ότι είμαστε χορτάτοι. Σε λίγες περιπτώσεις,  ενδέχεται να προκαλέσει μια οσμή στο στόμα (γλυκιά). Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι  τους κάνει να νιώθουν καλύτερα από ποτέ.
Όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα hpdiet πολύ χαμηλών θερμίδων, σχεδόν μετά την τρίτη μέρα το  μόνο που χρειάζεται να κάνουμε  είναι να ακολουθήσουμε το διατροφικό πρόγραμμά  της hpdiet και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας.
Μια χρήσιμη πληροφορία είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού.  Η αύξηση κατανάλωσης νερού θα ενθαρρύνει τη διάσπαση περισσότερου λίπους, καθώς οι κετόνες που αποβάλλονται στα ούρα μας αντικαθίστανται με καινούριες που παράγονται καθώς καίγεται το λίπος. Επιπλέον, το νερό θα μας ενυδατώσει και θα ωφελήσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας.  Ουσιαστικά αναπτύσσεται γενετικά, αποτελεί μέρος της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους από την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων, διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους σε συνθήκες λιμού (π.χ. στο διάστημα από το ένα κυνήγι στο άλλο και μέχρι να βρεθεί τροφή).
 Με ένα πρόγραμμα hpdiet  μπορείτε να επικεντρωθείτε 100% στη γρήγορη απώλεια βάρους αντί στο φαγητό. 
BMI
Ύψος Χ Ύψος = …. : Βάρος =….. π.χ. 1,60 Χ 1,60 = 2,56 .   85 κιλά αυτή την στιγμή : 2,56 = 33,23 δείκτης μονάδος σώματος = παχύσαρκος.
Ανώτερος φυσιολογικός δείκτης σώματος Χ Ύψος Χ Ύψος = βάρος που πρέπει να είσαστε. Π.Χ. 25 Χ 1,60 Χ 1,60 = 64 κιλά το κανονικό βάρος σας.
Δείκτες BMI
κάτω από 18,5 Λιποβαρής 
18,5 – 24,9 = Κανονικός  
25 – 29,9 = Υπέρβαρος 
Πάνω από 30 =Παχύσαρκος
Δείκτης Σχετικής Λιπώδους Μάζας (Realative Fat mass Index , RFM)
Άντρες : 64 – ( 20 Χ ύψος / περίμετρος μέσης )
Γυναίκες : 76 – (20 Χ ύψος / περίμετρος μέσης )